Financiele crisis managementfout

Is de finaciŽle crisis een managementfout?

Ik zat pas eens te denken; is de financiŽle crisis als volgt veroorzaakt?

- Managers maakten plannen, zogenaamde prognoses gebasseerd op cijfers. VB. 150 werknemers produceren voor 10 miljoen euro winst.

- De verkoop wordt echter slechter doordat vertrouwen in economie wegzakt en banken minder krediet verstrekken.

- De prognose klopt niet meer omdat er te weinig werk is en werknemers de laan uit worden gestuurd/ontslagen.

- Het bedrijf zal failliet gaan omdat de door de bank verstrekte hypotheek - gebasseerd op de prognose - niet meer betaald kan worden.

Heb ik dit juist?

Antwoorden: Financiele crisis managementfout

Avatar

Ik ben geen econoom en er zijn nog steeds vele knappe koppen bezig met onderzoeken. Wat ik er op dit moment van maak is dat de in de afgelopen jaren banken steeds grotere risico's zijn gaan nemen met het verstrekken van leneningen aan particulieren en bedrijven omdat je hiermee zo makkelijk veel geld mee kunt verdienen. Om het risico te spreiden zijn deze gevaarlijke leningen weer doorverkocht aan andere banken (deze vorm van risicospreiding is een algemeen bekend fenomeen dat al decenia goed functioneerd).
Echter zijn er in de loop van de tijd zoveel van dergelijke risicovolle leningen verspreid, dat banken niet meer goed in de gaten hadden welke risico ze nu eigenlijk precies liepen.
Op enig moment zijn steeds meer mensen en bedrijven in de knoei gekomen doordat ze de leningen niet meer op tijd konden terugbetalen en het onderpand veel minder waard bleek. Er is uiteindelijk een domino-effect ontstaan. Banken konden de risoc's niet meer dekken terwijl door het afnemende vertrouwen er steeds minder geld binnen kwam. Hierdoor konden geen nieuwe leningen meer worden vertrekt waardoor voornamelijk bedrijven in de knoei kwamen en economische trein krakend en piepend tot bijna stilstand kwam.
Amicita | 24-01-2010 19:21Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Financiele crisis managementfout