Short selling

Wat is het nut van short selling?

Ik zie het nut van short selling niet in. Kan er mij iemand overtuigen van het tegendeel?

Antwoorden: Short selling

Avatar

Beste Carol,

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 60% van de koersbewegingen op de beurs niet gebaseerd is op de onderliggende economische en financiŽle feiten. Kortom, door angst en voorzichtigheid kan de koers van een aandeel lager komen te staan dan de onderliggende werkelijke (ook wel: intrinsieke) waarde van een bedrijf rechtvaardigt. En door hebzucht, gokken, etcetera kan de koers van een aandeel hoger komen te staan dan die onderliggende werkelijke (oftewel: intrinsieke) waarde van een bedrijf rechtvaardigt.

Als de koers van het aandeel duidelijk lager komt te liggen dan de werkelijke waarde van het bedrijf betekent dat vanzelfsprekend een grote kans op een snelle en grote koerswinst van het aandeel. Echter, als de koers van het aandeel duidelijk hoger komt te liggen dan de werkelijke waarde van het desbetreffende bedrijf... dan betekent dat vanzelfsprekend een net zo grote kans op een snelle en grote koersdaling van het aandeel, ook wel crash genoemd.

Vaak wordt een koers omhoog gedrukt door speculanten die gebruik maken van opties en vergelijkbare methoden waarmee voor een relatief klein bedrag een grote en invloedrijke marktpositie kan worden ingenomen. Mede hierdoor raakt de koers van een aandeel makkelijk verwijderd (en soms: ver verwijderd) van de onderliggende werkelijke waarde van het bedrijf. Short sellers doen precies hetzelfde, maar dan de andere kant op: als zij kansen zien bij overgewaardeerde aandelen, gebruiken zij opties en vergelijkbare methoden om voor een relatief klein bedrag te gokken op een koersdaling van het aandeel.

In een ideale wereld zouden de twee groepen de beurskoers enigszins in evenwicht houden. Maar de beurs is geen ideale wereld ťn er zijn meer mensen die het vervelend vinden als een beurskoers omlaag gaat dan als die omhoog gaat. Kortom, in tijden van marktstress begint men vaak eerst te wijzen naar die vervelende short sellers en probeert men short sellers vaak aan banden te leggen. Onterecht, zo blijkt ook uit onderzoek naar dit onderwerp. Want zolang short sellers zich enkel baseren op de feiten, zorgen zij er juist voor dat de beurskoersen niet te ver verwijderd raken van de onderliggende werkelijke waarde van de desbetreffende bedrijven. En dat zorgt er weer voor dat beurskoersen minder ver en minder vaak crashen. Kortom, short selling is wel degelijk nuttig zo lang het maar (zoals dat voor alles geldt) integer gebeurt.

Maar helaas, doordat short selling zo moeilijk is en er vaak schande van wordt gesproken, zijn er maar relatief weinig short sellers actief. Hierdoor blijven de koersen vaak ver en lang boven de werkelijke waarde van de desbetreffende bedrijven staan. Totdat het verschil tussen beurskoersen en werkelijke waardes zo duidelijk wordt, dat een crash onvermijdelijk is.

Voor meer informatie over short selling, zie het boek: "De Basis van het Beleggen", eerste druk, pp. 96, 97 en 261.
Voor meer informatie over opties, zie het boek: "Opties voor iedereen".

(N.B. Alle rechten voorbehouden. Bovenstaande antwoord mag niet voor commerciŽle doeleinden worden geherproduceerd zonder voorafgaande toestemming van Holland Invest. Toestemming kan o.a. verkregen worden via www.hollandinvest.com. Bij herproductie van bovenstaand antwoord voor niet-commerciŽle doeleinden dient u altijd deze Ďalle rechten voorbehoudení-tekst integraal en volledig op te nemen / af te drukken. Studieboeken, readers en dergelijke vallen onder commerciŽle doeleinden).
HollandInvest | 26-11-2012 14:57 0.0

Avatar

Een "Short Position" is een investerings positie die voordeel haalt uit de daling in marktprijs. Short selling is dus een handelsstrategie toegepast door investeerders om winst te maken uit dalende prijzen. Het maakt de markten efficiŽnter omdat investeerders kunnen handelen in stijgende en dalende prijzen.

http://www.forexpros.nl/education
http://www.europarl.eu...-financi%C3%ABle-markt
Sonic | 15-11-2011 14:59Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.