Staatsloterij belastingvrije prijzen

Klopt het dat de Staatsloterij belastingvrije prijzen uitdeelt?

Op de televisie zag ik een spotje waarin reclame werd gemaakt voor de Staatsloterij. Opvallend was dat ze vertelden dat de prijzen die je daar kunt winnen belastingvrij zijn. Lijkt mij heel raar en ook oneerlijke concurrentie voor andere kansspelen. Als je iets wint, moet je daar toch altijd kansspelbelasting over betalen? Wie weet hoe dit zit?

Antwoorden: Staatsloterij belastingvrije prijzen

Avatar

Kansspel belasting is normaal gesproken 25% die betaald dient te worden door de ontvanger van de prijs (bij prijzen boven € 1000) in het eerste jaar na ontvangst. De wetgever geeft de echter de mogelijkheid om de prijs 'belastingvrij' uit te keren. Hierbij wordt de belasting niet geint van de ontvanger, maar van het kansspel. Het nadeel van deze regeling is dat er dan weliswaar 33% betaald moet worden.
Amicita | 13-02-2010 16:35

Avatar

Bovenstaande antwoord klopt niet
a. De kansspelbelasting bedraagt geen 25% maar 29%.
b. Kansspelbelasting moet worden afgedragen over prijzen boven 454,- euro (was vroeger 1000,- gulden)
c. Bij een prijs van 1000,- euro bij de Postcode Loterij moet de winnaarontvangt de winnaar dus 1000 - 29% = 710,- euro. Een prijs van 1000 euro bij de staatsloterij is in werkelijkheid een prijs van 1408,45 euro. Als je daar die 29% van af haalt blijf er dus netto 1000,- euro over.
HG
17-02-2010 11:40

Avatar

Er loopt dan ook een kl8 bij de reclame code commissie. ´belastingvrij´ betekent: niet aan belasting onderworpen.
een prijs is getrokken op een lotnummer (op dat ondeelbare moment ontstaat het recht op die prijs) en wordt na het ontstaansmoment belast want die prijs is aan belasting onderworpen. daarna wordt ie netto uitgekeerd.

belastingvrij uitkeren is een drogreden en bedoeld om bij de onnadenkende consument de ged8e te laten ontstaan, dat ie geen belasting betaalt en dus voordelig uit is bij de staatsloterij

je zegt toch ook niet dat je benzine belastingvrij tankt omdat je er -na ontvangst van de benzine- geen belasting over betaalt!
15-02-2012 14:39Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Staatsloterij belastingvrije prijzen